«Η σημαντικότητα του ΄Αλλου στη θεατρική πράξη»
Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» πραγματοποιεί μία σημαντική εκδήλωση με ομιλητή τον καταξιωμένο διεθνώς ηθοποιό και σκηνοθέτη, Γιώργο Κιμούλη, με θέμα: «Η σημαντικότητα του ΄Αλλου στη θεατρική πράξη», στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, στις 7:30 το βράδυ, ημέρα Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.
Η αξία του ανθρωπίνου προσώπου είναι μοναδική και αναντικατάστατη στο θέατρο, στην κοινωνική ζωή και στην δημόσια σφαίρα. Το θέατρο από μόνο του είναι δημόσιο γεγονός διαπαιδαγώγησης των πολιτών. Το Πρόσωπο, προϋποθέτει τον Άλλο σε μια βαθιά ηθικοπνευματική και πολιτιστική συνεύρεση καθολικών αξιών που οδηγεί στην συλλογικότητα και «χτίζει» προϋποθέσεις ανθρώπινης ευτυχίας.
Ο Γιώργος Κιμούλης, έχοντας πραγματοποιήσει μία πολυδιάστατη και σε βάθος καλλιτεχνική και πολιτιστική διαδρομή με παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, τονίζει μεταξύ των άλλων :
«Η ΖΩΗ από τη φύση της είναι διαλογική. Να ζεις σημαίνει να συμμετέχεις στον διάλογο: να ρωτάς, ν’ ακούς, ν’ αγαπάς, να απαντάς, να συμφωνείς. Σ’ αυτόν τον διάλογο, ο άνθρωπος συμμετέχει ολόκληρος, με όλο το ψυχονοητικό του σύστημα. Το θέατρο είναι ένας διαρκής διάλογος. Μία ομιλία/συζήτηση, που αποδεικνύουν πως η θεατρική πράξη είναι τρόπος να καταδειχτεί η σημαντικότητα του ΄Αλλου ως το έτερον ήμισυ της συνείδησής μας καθώς και η αναγκαιότητα της συλλογικότητας, ιδίως τώρα στην εποχή του άκρατου εγωτισμού και της προσπάθειας του καπιταλιστικού συστήματος, να επικρατήσει η άποψη της ατομικής ανάπτυξης, “Η ευτυχία βρίσκεται στο συλλογικό”».
Ο Αριστοτέλης θεωρεί πως η φιλία είναι το υπόβαθρο συνοχής μιας κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας. Η φιλία δημιουργεί Δικαιοσύνη και Ισότητα, πιστεύει ο μεγάλος φιλόσοφος, αξία η οποία επανέρχεται στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενώ έχει διαπεράσει και τον Ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Ο Άλλος και οι Άλλοι είναι δεσπόζουσες παρουσίες στη συγκρότηση της δικής μας αξιακής ταυτότητας. Η φιλία σφυρηλατείται μεταξύ ανθρώπων που συνευρίσκονται και διαλέγονται για τις προσωπικές και δημόσιες υποθέσεις τους. Ο οδοστρωτήρας των αγορών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα διέλυσε τις συλλογικές πανανθρώπινες αξίες αιώνων και καλούνται οι λαοί να τις ξαναχτίσουν σε μια κρίσιμη περίοδο κατεδάφισης των συλλογικών κοινωνικών σχέσεων, της πλήρους απομόνωσης των ανθρώπων και προβολής, από τα κυρίαρχα ηλεκτρονικά Μέσα, της ατομοκεντρικότητας ως δήθεν μοναδικής λύσης.
Να ξανασφίξουμε τα χέρια του ΕΜΕΙΣ.